Historie

Bouwer Rudolf van der Brug

Zeilschip de ‘Compaen’ is het initiatief van Jan Schippers. Zijn oorspronkelijke doel was om mensen met een visuele beperking mee te kunnen nemen voor een zeiltocht.  Begin 2002 ging hij daarom samen met Rudolf van der Brug op zoek naar een geschikt schip.

Het moest een ruim schip worden met beschutte plekken aan dek en zonder al te veel obstakels. Snelheid en stabiliteit waren belangrijke eisen. Scheef gaan was juist ongewenst omdat dit voor de doelgroep een onplezierige ervaring is. De snelheidssensatie, het geluid van de wind en het gevoel van het water ervaren visueel beperkte mensen zeer intensief. Zodoende kunnen zij, ondanks hun beperking, het effect van een dag op het water toch optimaal beleven.

Een ontwerp van de Australiër Rob Denney trok de aandacht. Het betrof een ‘Visionarry’-prauw volgens het ‘HarryProa’ concept waarin alle functionele eisen goed te combineren waren. Jan besloot om het schip door Rudolf te laten bouwen, zodat de inrichting volledig kon worden afgestemd op de doelgroep.

Initiatiefnemer Jan Schippers

De bouwtekeningen werden aangekocht en eind 2002 werd met de bouw van het schip begonnen. Het werd al snel duidelijk dat de bouwtijd, en daarmee ook de kosten, ruim het dubbele gingen bedragen dan oorspronkelijk was begroot. Toen Jan dit niet meer uit eigen zak kon betalen richtte hij in december 2004 de stichting Zeilen met Visie op. Sponsors schoten te hulp en zo kon het schip op 23 april 2005 voor het eerst te water worden gelaten.

Het duurde nog tot 2007 voordat het schip zeilklaar was. Bij de eerste proefvaarten bleek dat de roeren veel te licht waren geconstrueerd. Na een periode van experimenteren werd in 2011 een goed werkende roerconstructie gemaakt. Sindsdien is gebleken dat het schip niet alleen uitermate geschikt is voor blinden en slechtzienden, maar dat ook mensen met andere beperkingen er een prachtige zeildag op kunnen beleven.

De 50 minuten durende documentaire ‘Een Moeilijk verhaal’, gemaakt door Sjoerd van Dijk, beschrijft de ontstaansgeschiedenis van Zeilen met Visie en de ‘Compaen’, die oorspronkelijk ‘Blind Date’ heette. Hieronder een aantal korte fragmenten uit deze documentaire.

Initiatiefnemers:

Ontstaansgeschiedenis:

Zeilimpressie:

 

Reacties zijn gesloten.